Opvolger EPD gaf patiëntgegevens zonder toestemming

Via het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn gegevens uitgewisseld van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Bij het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) zijn inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

Uit een steekproef van 149 dossiers bleek dat in acht gevallen niet kon worden aangetoond dat de patiënt toestemming had gegeven voor de uitwisseling van gegevens. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het bedrijf dat het LSP heeft gebouwd en beheert, heeft dit inmiddels opgelost.

Het Landelijk Schakelpunt is de opvolger van het gesneuvelde EPD. Zorgverleners kunnen ermee in elkaars dossiers kijken, maar alleen als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. VZVZ heeft nu 'technische en organisatorische' maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit voortaan goed gaat, aldus het CBP dinsdag.

Patiënten moeten beter worden voorgelicht over het LSP, zo stellen het CBP en de NPCF. De patiëntenfederatie heeft patiënten op verzoek van het CBP gevraagd naar hun ervaring en mening over het uitwisselen van medische gegevens. Daaruit bleek dat de informatievoorziening onvoldoende is. Zorgverleners moeten een actieve houding aannemen, vinden de organisatie.s Het neerleggen van folders is niet genoeg.