Rusland niet bij voorbereiding nucleaire top

Rusland is niet op komen dagen bij een bespreking ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit in 2016. Dat hebben Europese en Amerikaanse diplomaten maandag gezegd. Dat Moskou niet aanwezig was is een flinke tegenvaller voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de NSS als een van zijn paradepaardjes ziet en hoopt dat de wereld een stukje veiliger is als hij het Witte Huis verlaat.

Het is volgens de bronnen niet duidelijk of Rusland de gehele top boycot, of alleen de voorbereidende bijeenkomsten uit onvrede over de kritiek van de VS op de rol van Moskou in Oekraïne. Zelfs al zou het alleen om de voorbereidende bijeenkomsten gaan dan is de afwezigheid van Rusland opvallend. Tot het voorjaar van 2016 staan er drie of vier van deze vergaderingen op de agenda. De inbreng van Rusland, een van de vijf formeel erkende kernmachten, is van groot belang voor het vaststellen van de agenda.

In maart had de NSS plaats in Den Haag. Toen waren 54 landen aanwezig. Bij de voorbereidende bijeenkomst in Washington waren op Rusland na al die landen weer aanwezig. De Verenigde Staten betreuren dat Rusland besloot het overleg niet bij te wonen. "Wat de VS betreft blijft de deur open staan om in de toekomst alsnog aan te sluiten bij dergelijke bijeenkomsten", aldus Patrick Ventrell, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. Hij kon niet zeggen of de Russen ook de top gaan boycotten. "Dat moet je hun vragen."

Volgens nucleair analist Kenneth Luongo geven de Russen met de boycot van de planningsbijeenkomsten geen goed signaal af. "De Russen zijn, naast de Verenigde Staten, de grootste bezitter van nculeair materiaal, dus als ze hier niet bij betrokken zijn, dan is dat geen goed teken wat betreft hun prioriteiten. Ook is het geen goed teken voor wat betreft de al meer dan twintig jaar durende samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland op dit onderwerp."