Rusland en Oekraïne sluiten gasdeal

Rusland en Oekraïne hebben donderdag overeenstemming bereikt over de aanvoer van Russisch aardgas naar Oekraïne en de rest van Europa. Het was lange tijd de vraag of Oekraïne genoeg geld had om het Russische gas te betalen. Met de deal is miljarden euro's gemoeid.

José Manuel Barroso, de scheidend voorzitter van de Europese Commissie, trad de afgelopen maanden op als bemiddelaar. Oekraïne krijgt financiële hulp van Brussel, onder meer in de vorm van kredietgaranties. "Er is niet langer een reden voor Europa om het komende winter koud te hebben", zei Barroso. Hij sprak de hoop uit dat de deal ook zal bijdragen aan betere betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne.

Oekraïne had nog een rekening openstaan bij Rusland. Zo'n 1,15 miljard euro wordt onmiddellijk voldaan. Voor het einde van het jaar maakt Kiev nog eens 1,3 miljard euro over. Voor het nieuwe gas betaalt Oekraïne voortaan vooraf. Oekraïne wil voor het einde van het jaar voor zo'n 1,19 miljard euro aan gas afnemen.

De gaslevering aan Europa voor komende winter is nu veiliggesteld, maar de spanningen tussen Moskou en Kiev zijn nog zeker niet uit de lucht. Over de gasprijzen voor volgende zomer zijn de partijen het nog niet eens.