Vrijspraak voor Haagse 'borstendokter'

'Borstendokter' Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, hoeft niet de cel in. De rechtbank in Den Haag heeft hem donderdag vrijgesproken. De fouten van G. vallen binnen de grenzen die voor artsen gelden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twee jaar cel geëist.

G. deed volgens de rechtbank te weinig aan reiniging en desinfectie en deed te weinig onderzoek naar de problemen die patiëntes meldden. Zijn handelen valt volgens de rechters onder de medische exceptie, die inhoudt dat artsen pijn en letsel mogen verooorzaken bij een ingreep. Daardoor is G. niet strafbaar.

De 55-jarige G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg, terwijl hij was opgeleid als gynaecoloog. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen G. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd.

G. heeft zelf altijd volgehouden dat de problemen waar de vrouwen na de operatie mee te maken kregen niet door hem waren veroorzaakt. Hij werd in 2010 uit het artsenregister geschrapt.