'Media medeschuldig aan falen Belastingdienst'

De roep uit samenleving en media om fraude met toeslagen te bestrijden is er mede voor verantwoordelijk dat een grote groep Nederlanders in de financiële problemen is terechtgekomen. Dat stelt het ministerie van Financiën donderdag in reactie op een rapport van de Nationale Ombudsman over de toeslagenfraude, de zogenoemde Bulgarenfraude.

De vorig jaar ingevoerde maatregel waarbij nog maar één rekeningnummer opgegeven kan worden voor de uitbetaling van toeslagen zou aanvankelijk gefaseerd worden ingevoerd tot 1 januari 2016. "Onder sterke maatschappelijke en publicitaire druk werd de invoering door de toenmalige staatssecretaris versneld met een overgangstermijn van zeven maanden", zo stelt het ministerie namens staatssecretaris Eric Wiebes (VVD).

Door de snelle invoering kwam een grote groep Nederlanders in de financiële problemen. Meer dan honderdduizend mensen kregen maanden geen toeslagen omdat de Belastingdienst eerst hun rekeningnummers moest verifiëren. Van deze mensen had de de dienst meerdere rekeningnummers in het systeem staan.

In de verklaring laat het ministerie van Financiën wel weten dat de Belastingdienst het 'betreurt dat deze problemen zijn ontstaan'. De dienst zou inmiddels maatregelen hebben getroffen om te voorkomen dat in de toekomst vertraging ontstaat bij het uitbetalen van de toeslagen.

De Nationale Ombudsman concludeerde eerder donderdag dat de invoering van de maatregel 'slecht georganiseerd' en 'onredelijk ingrijpend' was voor burgers en ondernemers. De Ombudsman oordeelde hard over voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De bewindsman, die om de kwestie aftrad, heeft de hele operatie 'onderschat'.