'NVWA speelde gevaarlijk spel met besmet vlees'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had consumenten moeten waarschuwen dat een partij rundvlees mogelijk besmet was met miltvuur. De partij werd weliswaar uit de supermarkt gehaald, maar consumenten werd niet gevraagd het vlees weg te gooien of terug te brengen. Dat had wel gemoeten, schrijft voedselwaakhond Foodwatch woensdag.

Het vlees was afkomstig uit Polen en bestond uit diverse karkasdelen. Twee van die karkassen kwamen van een Slowaakse veehouderij waar miltvuur werd vastgesteld. Het vlees werd aan negentien bedrijven in Nederland geleverd.

Hoewel de kans klein is dat een mens ziek wordt van de bacterie, vindt Foodwatch dat de NVWA een 'gevaarlijk spelletje' heeft gespeeld. "De NVWA zou altijd uit voorzorg moeten handelen en consumenten moeten oproepen het vlees terug te brengen of weg te gooien."

Foodwatch heeft een Wob-verzoek ingediend om bij de NVWA de namen van producten waar mogelijk besmet rundvlees in zit op te vragen. Volgens Foodwatch heeft de consument het recht te weten welke produceten riskant zijn.

Miltvuur kan zonder behandeling voor een mens dodelijk zijn. Mensen kunnen de bacterie krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees.