Buurlanden Syrië willen hulp voor vluchtelingen

Buurlanden van Syrië hebben dinsdag op een conferentie in Duitsland Europese landen opgeroepen meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Bovendien willen de buurlanden dat er direct financiële en technologische hulp wordt geboden nu ze de massale toestroom van de vluchtelingen nauwelijks kunnen bolwerken.

Meer dan drie miljoen mensen zijn inmiddels de burgeroorlog in Syrië ontvlucht. Ze zijn veelal richting buurlanden getrokken. In Syrië zelf zijn ook nog eens zes miljoen mensen op de vlucht geslagen. Libanon, dat slechts 4,5 miljoen inwoners heeft, heeft inmiddels 1,1 miljoen vluchtelingen opgenomen. Premier Tammam Salam zei op de conferentie dat de huidige situatie niet langer kan voortduren.

Niet alleen worden allerlei voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen zwaar belast, ook nemen de vluchtelingen banen in van Libanezen en dat zorgt voor veel onrust en verzet, aldus Salam. "De massale instroom van Syriërs in onze arme gemeenschappen, die totaal niet voorbereid zijn om zo een grote last te dragen, heeft een destabiliserend effect. Dit gaat samen met een reeks problemen en bedreigingen die een broedplaats vormen voor extremisme en geweld", waarschuwde Salam.

Jordanië kampt met een vergelijkbare situatie en de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Naci Koru merkte op dat zijn land al ruim drie miljard euro heeft uitgegeven aan de Syrische vluchtelingen. De internationale gemeenschap heeft daar slechts een krappe tweehonderd miljoen euro aan bijgedragen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, die de eendaagse Syrië-conferentie had georganiseerd, zei dat de aandacht niet alleen uit moet gaan naar het lot van de vluchtelingen, maar ook naar internationale investeringen in onderwijs, zorg, een goede drinkwatervoorziening en afvalophaaldiensten in de buurlanden. "Dit is niet alleen een kwestie van meer geld", Steinmeier. "We moeten het geld ook effectiever en duurzamer besteden."

Steinmeier zei dat Duitsland sinds 2012 al rond de zeventigduizend Syrische vluchtelingen heeft opgenomen en dat het land bereid is meer vluchtelingen op te nemen.