Minder vrouwen krijgen minder alimentatie

Steeds minder vrouwen krijgen na een scheiding alimentatie mee. Een op de zes gescheiden vrouwen krijgt geld van haar ex-man, terwijl dat zeven jaar geleden nog een op de vijf was. Het bedrag dat ze meekrijgen is ook gedaald, blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS.

De daling van het aantal vrouwen dat alimentatie krijgt is mogelijk te verklaren door de toegenomen financiële zelfstandigheid van vrouwen, aldus het CBS. In een procent van de gevallen krijgt een man alimentatie.

Vorig jaar moest een rechter ruim 35.000 keer een scheiding uitspreken. Ongeveer 5600 vrouwen kregen daarna alimentatie.

Het bedrag dat vrouwen meekrijgen daalt licht. Gemiddeld krijgt een vrouw 980 euro per maand. Dat is zo'n vijftig euro minder dan in 2009, aldus het CBS. Tussen 2001 en 2009 nam het bedrag juist toe.

Overigens verschillen de bedragen die vrouwen meekrijgen behoorlijk, aldus het CBS. Een op de drie vrouwen krijgt minder dan vierhonderd euro per maand, terwijl twintig procent meer dan 1600 euro meekrijgt.