Van negen MH17-slachtoffers nog geen dna

Van negen slachtoffers van de rampvlucht MH17 is nog geen dna gevonden. Dat schrijft het kabinet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal zijn veertien van de 298 inzittenden nog niet geïdentificeerd. Van vijf van hen is wel dna gevonden, maar is het niet zeker of dat genoeg is voor een zekere identificatie. Of en wanneer de identificatie van alle slachtoffers is voltooid is nog niet te zeggen.

Over de toedracht van de ramp houdt het kabinet zich op de vlakte, al 'lijken de bewijzen zich op te stapelen dat het vliegtuig met een raket is neergehaald'. Van de vier scenario's die in juli werden genoemd als oorzaak zijn alleen nog een aanslag vanaf de grond en een aanslag vanuit de lucht over. Een terreuraanslag vanuit het vliegtuig of een ongeluk liggen volgens het Openbaar Ministerie niet meer voor de hand, staat in de Kamerbrief.

Er zijn nog geen grote wrakstukken geborgen. Er zijn alleen wat kleine metaaldelen uit Oekraïne meegenomen voor onderzoek, in de meeste gevallen omdat die in lichaamsdelen van slachtoffers zijn gevonden. Daarbij wordt ook gekeken of die metaaldelen van buiten het vliegtuig, dus van een raket, afkomstig zijn. Dat nog geen wrakstukken zijn veiliggesteld komt omdat voorrang wordt gegeven aan het identificatieproces.

Er ligt een voorlopig plan klaar voor het binnenhalen van wrakstukken onder leiding van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Daarvoor worden door Defensie aannemers of lokale partijen ingeschakeld. Het is goed mogelijk dat daarbij nog lichaamsresten worden gevonden. Nederlandse forensisch experts zullen wanneer het zover is toezicht houden.