Schadelijke suzukifruitvlieg neemt hoge vlucht

De schadelijke suzukifruitvlieg werd dit jaar tien keer meer aangetroffen in vergelijking met 2013 en honderd keer meer dan in 2012. Dat meldt natuurbericht.nl dinsdag. De fruitvlieg blijkt nu ook wild fruit aan te tasten, zoals vlierbessen en wilde bramen. Dit baart onderzoekers zorgen, omdat dat gevolgen kan hebben voor diersoorten die afhankelijk zijn van wild fruit.

De suzukifruitvlieg werd in 2012 voor het eerst in Nederland gezien en komt ook voor in andere Europese landen. De fruitvlieg legt eitjes in gaaf fruit, in tegenstelling tot de reguliere fruitvlieg die alleen aangetrokken wordt door rot fruit. De suzukifruitvlieg kan fruittelers en kwekerijen hierdoor ruïneren. Zo heeft het insect wijnboeren in Frankrijk al grote economische schade bezorgd.

De toename in Nederland komt onder meer doordat het op het moment dat veel fruitsoorten rijpten de temperatuur ideaal was voor de fruitvlieg, die een voorkeur heeft voor temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Een strenge winter zou een oplossing zijn. De fruitvlieg sterft als de temperatuur snel daalt en niet heeft kunnen acclimatiseren. De onderzoekers vna Biocontrole Onderzoek en Advies en De Natuurkalender van Wageningen University raden verder onder meer aan om de aanwezigheid van insectenetende vogels, zoals zwaluwen, te stimuleren.