Bevoorradingsmissie ISS afgelast

Een bevoorradingsmissie voor het internationale ruimtestation ISS is maandag op het laatste moment afgeblazen, omdat een zeilboot zich in de gevarenzone van het vluchttraject van de Cygnus-capsule had begeven. Het bedrijf dat de Cygnus in opdracht van NASA naar het ISS stuurt, Orbital Sciences Corp., onderneemt dinsdag een nieuwe poging.

Het ISS maakte maandag zelf een uitwijkmanoeuvre om een stuk ruimtepuin te ontwijken. Brokstukken van een Russische Kosmos-satelliet uit 1993 zouden het ruimtelaboratorium anders op zo'n driehonderd meter afstand hebben gepasseerd en mogelijk een gevaar hebben gevormd.

NASA sprak van een succesvolle manoeuvre die verder geen gevolgen had voor de lancering van de bevoorradingscapsule Cygnus. De capsule heeft 2268 kilo aan goederen aan boord, waaronder 32 kleine onderzoekssatellieten, een meteorietentracker en een tank met stikstof.

Het ISS wordt deze dagen veelvuldig aangedaan. Zaterdag werd een Dragon-capsule van SpaceX losgekoppeld en met een vracht aan waardevolle wetenschappelijke proeven terug naar de aarde gestuurd. Een Russisch vrachtschip arriveert naar verwachting woensdag bij het ruimtestation.