Seculiere partij Tunesië eist overwinning op

De belangrijkste seculiere oppositiepartij van Tunesië beweert de parlementsverkiezingen van zondag ruim te hebben gewonnen. Nida Tunis (Tunis Roept) wees maandagochtend op enkele exitpolls die de partij tachtig zetels in het 217-koppige parlement beloven. Als de uitgangspeilingen kloppen wordt Nida Tunis met afstand de grootste partij.

De verkiezingsuitslagen druppelen naar verwachting in de loop van de dag binnen. Om 15.00 en 20.00 uur komt de Tunesische kiesraad met een tussenstand. Als die overeenkomen met de exitpolls krijgt Nida Tunis 37 procent van de stemmen. Naaste belager Ennahda zou op 26 procent kunnen rekenen, terwijl de gematigd islamistische partij eerder nog 42 procent van de stemmen kreeg. De opkomst lag waarschijnlijk rond de zestig procent.

Nida Tunis telt veel ondernemers, vakbondsleiders en politici en bestuurders uit het regime van de verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali. De partij is de grote rivaal van Ennahda, dat het de afgelopen jaren in Tunesië voor het zeggen had. Nida Tunis is zelfs in de eerste plaats in het leven geroepen om als tegenwicht voor de islamisten te dienen.

Ennahda gaf maandag toe dat Nida Tunis 'waarschijnlijk' de grootste is geworden. Maar zo lang de uitslagen nog binnenstromen houdt de vermoedelijke verliezer een slag om de arm.

Het nieuwe parlement lost een door Ennahda gedomineerde interim-volksvertegenwoordiging af die het land sinds de val van Ben Ali tijdens de zogeheten Arabische Lente bestuurde. Ennahda was aanvankelijk heel populair, maar de aanhoudende economische problemen en de opkomst van het moslimextremisme deden de partij geen goed.

De nieuwe volksvertegenwoordiging treedt voor vijf jaar aan. De partijen die een plekje in het parlement veroveren maken straks uit wie de regering vormt. De grootste partij krijgt daarin het voortouw.

Tunesië maakt dezer dagen een bijzondere politieke transitie door van historische betekenis. Eind vorig jaar kreeg het land, toen nog onder leiding van Ennahda, een voor de Arabische wereld ongekend vooruitstrevende grondwet. Volgende maand, als het eerste reguliere parlement van na de revolutie zitting heeft genomen, kiezen de Tunesiërs ook een nieuwe president.