Rijksrecherche onderzoekt fraude aanbestedingen

De Rijksrecherche is op het oriënterend onderzoek gezet naar mogelijke misstanden bij overheidsaanbestedingen. Dat antwoordt minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) op vragen van de SP over de kwestie.

Waarom de Rijksrecherche, die moet waken over de integriteit van de Nederlandse overheid, en niet de reguliere opsporingsdiensten op de zaak is gezet, kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet direct vertellen. Het onderzoek wordt onder meer gedaan naar aanleiding van aangiften van het ministerie van Defensie en de gemeente Rotterdam.

Het televisieprogramma Zembla meldde eerder op basis van interne documenten dat automatiseerder Ordina tussen 2005 en 2010 heeft gefraudeerd bij meerdere aanbestedingsprocedures van de overheid. Uit de mails zou onder meer blijken dat Ordina in 2009 van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam voorinformatie kreeg over een aanbesteding van een groot softwareproject. Ook zou een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst in 2009 vanuit Uruzgan vertrouwelijke informatie door hebben gespeeld naar Ordina.