Doorstroom WW naar bijstand verdubbeld

Het aantal mensen dat via een WW-uitkering in de bijstand terechtkomt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar stroomden 31 duizend mensen van de WW door naar een bijstandsuitkering, tegen veertienduizend in 2008. Dat meldt het UWV maandag na onderzoek. De stijging komt vooral doordat het aantal mensen met een WW-uitkering ruim twee keer zo hoog is als voor het uitbreken van de crisis.

Hoewel het aantal doorstromers in absolute getallen flink is aangedikt, is de doorstroom percentueel gezien de afgelopen jaren stabiel gebleven, meldt het UWV. Een op de zes werklozen in de WW stroomt na de maximale uitkeringsduur door naar de bijstand. Dat is al sinds 2010 zo.

Dit en volgend jaar blijft het aantal doorstromers nog licht stijgen, voorziet het UWV. Laagopgeleiden, 55-plussers en alleenstaanden komen relatief vaker in de bijstand terecht vanuit een WW-uitkering. In Groningen, Friesland, Gelderland en sommige delen van de Randstad ligt het doorstroompercentage hoger dan in de rest van Nederland.

Tijdens de internetcrisis in 2000 verdubbelde het aantal instromers eveneens, blikt het UWV terug. Maar toen was de stijging van kortere duur dan nu omdat de crisis veel minder hardnekkig was.