'Darth Vader' stemverbod bij verkiezingen Oekraïne

Dat Darth Vader gisteren 'The Force' niet aan zijn zijde had, moge duidelijk zijn. De villain uit de 'Star Wars'-films deed in Oekraïne mee aan de parlementsverkiezingen, maar mocht zijn stem niet uitbrengen. Volgens het stembureau omdat hij zijn masker niet wilde afnemen. Na nog wat stennis geschopt te hebben, droop de duistere figuur weer af.

Net als enkele andere personages uit 'Star Wars' zoals Chewbacca, heeft Vader zijn politieke roots in de Internetpartij. Tijdens de verkiezingen die gisteren plaatsvonden, maakte hij zijn opwachting gezeten op het dak van een zwarte bestelwagen, terwijl zijn lijflied uit de luidsprekers galmde.

Eenmaal in het stembureau liep het echter fout. Het tonen van het paspoort was volgens de bijzitster niet voldoende. Vertoornd trok hij het document uit haar handen en ging er vandoor. "Mijn gezicht staat toch op mijn paspoort? Waar zegt de wet dat ik ook mijn masker moet afnemen", zo tierde hij nog.

De diep teleurgestelde Darth Vader hield er voor zijn aanhang wel de moed in. "Mijn rechten werden alweer geschonden. Het feit dat ik niet mocht stemmen, betekent echter niet dat mijn rijk niet zal overwinnen", aldus Vader.

De cultfiguur beloofde tijdens de verkiezingsstrijd dat hij Oekraïne zou omvormen tot een intergalactisch imperium. "Als ik in het parlement verkozen raak, zal ik alle politici ontslaan. Ze hebben hun onkunde bewezen. Computers zullen hun plaats innemen."

Zijn zwaar bevochten anonimiteit is de Oekraïense Darth Vader ondertussen wel kwijt. Voor de centrale verkiezingscommissie moest hij namelijk wel herkenbaar op de foto, zonder masker dus. De lijst met foto's werd gevonden door een journalist en die plaatste alles op Twitter. Hierdoor is ook bekend wie er achter Yoda, Padme Amidala, Chewbacca en Palpatine zitten.

Of de getergde ruimtefiguur zijn lichtzwaard nog heeft gebruikt, is onbekend.