'Koerden doden krijgsgevangenen, verwoesten stadje'

Koerdische strijders hebben uit wraak op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een Arabisch stadje in Noord-Irak verwoest en IS-krijgsgevangenen vermoord. Dat meldt Nieuwsuur op gezag van de commandant van een Koerdische vrijwilligersmilitie.

De Nederlandse Koerd Serdar Dosky, die een legertje van vrijwilligers aanvoert dat het opneemt tegen IS, vertrouwde verslaggevers van Nieuwsuur toe dat zijn manschappen krijgsgevangenen meteen executeren. Toen hij eenmaal besefte dat zijn uitlatingen op camera waren vastgelegd krabbelde hij terug. De bekentenis zou niet meer zijn dan een ongelukkige grap.

Nieuwsuur kwam zelf tot de ontdekking dat het Noord-Iraakse plaatsje Barzan, waar voornamelijk Arabische Irakezen woonden, onlangs met de grond gelijk is gemaakt. Volgens Nieuwsuur zijn Koerdische strijders de daders. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist een onderzoek naar de verwoesting van Barzan. Volgens HRW hebben de Koerden de bevolking van het plaatsje 'collectief gestraft' voor de verliezen die enkele inwoners de Koerden hadden toegebracht.

De Koerdische Democratische Partij (KDP), een van de twee voornaamste machtsblokken in Iraaks Koerdistan, spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens politiek secretaris Fadil Mirani is Dosky geen peshmergacommandant en zullen de peshmerga nooit krijgsgevangenen ombrengen.