Utrechtse serieverkrachter mag zitting niet skippen

De 51-jarige man die ervan wordt verdacht de Utrechtse serieverkrachter te zijn, moet maandag in de rechtbank in Utrecht verschijnen. De rechtbank heeft ingestemd met een verzoek van het Openbaar Ministerie om een zogenoemd bevel medebrenging af te geven, meldt een woordvoerder van het OM vrijdag.

Het OM wil graag dat de man voor de rechter verschijnt, omdat hij tot nu toe steeds heeft gezwegen. "Wij willen graag dat de rechter hem hoort, met name over zijn proceshouding. Maandag gaan we kijken hoe hij zich dan opstelt."

Maandag vindt de eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen de man. Het gaat hierbij om een niet-inhoudelijke zitting. Normaal zijn verdachten niet verplicht bij een zitting aanwezig te zijn.

De man uit Nieuwegein werd in juli opgepakt. Vorige maand meldde het OM al dat hij tegenover de politie de kaken op elkaar houdt. Tijdens zijn veelvuldige verhoren beroept hij zich steeds op zijn zwijgrecht.

De politie kwam de man op het spoor, nadat hij begin dit jaar werd veroordeeld voor een fietsendiefstal. Hij moest dna afstaan, wat leidde tot een 'hit' met drie van de twintig verkrachtingen en pogingen daartoe die aan de serieverkrachter worden toegeschreven. De serieverkrachter sloeg toe in 1995, 1996 en 2001 in Utrecht en omgeving.