Families dug-outdrama willen vervolging afdwingen

De families van de slachtoffers van het dug-outdrama in het Friese Twijzel willen dat de gemeente en voetbalvereniging alsnog worden vervolgd. Dat heeft advocaat Liesbeth Poortman-De Boer vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf. Het Openbaar Ministerie besloot woensdag niemand te vervolgen.

De raadsvrouw wil vervolging afdwingen met een zogenoemde artikel 12-procedure. "Het is onbegrijpelijk dat het OM niet overgaat tot vervolging", zegt Poortman-De Boer, die alle ouders bijstaat. "Uit onderzoek is gebleken dat de dug-out technisch niet in orde was. Zowel de gemeente als de voetbalvereniging was hiervan op de hoogte en deed niets. Wij willen weten wie verantwoordelijk is."

Bij het ongeluk in mei kwam een meisje van 10 om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond. Ze deden mee aan een schoolkorfbaltoernooi en zaten op een dug-out langs het veld toen die instortte. Uit onderzoek bleek dat de dug-out al ver voor het toernooi beschadigd was geraakt door een gevallen tak. Het OM stelt echter dat er onvoldoende bewijs is om te komen 'tot het bewijs in strafrechtelijke zin' .

De advocaat begrijpt niet waarom het OM daarom niet overgaat tot vervolging. "Als jij met een auto waarvan je weet dat de remmen het niet doen de weg opgaat en je maakt een ongeluk dan heb je in strafrechtelijke zin een heel groot probleem. Bij de overheid is dat kennelijk niet het geval." Poortman-De Boer verwacht binnen enkele weken een klaagschrift in te kunnen dienen. Het gerechtshof bepaalt dan later of het OM alsnog moet overgaan tot vervolging van de vereniging en de gemeente Achtkarspelen, waar Twijzel onder valt.