Verhogen eigen risico kan voordeliger uitpakken

Een vrijwillig eigen risico zou voor vier op de tien verzekerden voordelig uitpakken. Dat melden onderzoekers van de Erasmus Universiteit donderdag op basis van een onderzoek naar het eigen risico. In 2014 koos slechts elf procent van de verzekerden voor een eigen risico boven op het wettelijk verplichte eigen risico.

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgkosten van 41 procent van de verzekerden dit jaar niet boven het verplichte eigen risico van 360 euro uitkomen. Door een vrijwillig eigen risico te nemen kunnen zij daarom op hun zorgpremie besparen. De besparing kan oplopen tot twintig euro per maand.

Een vrijwillig eigen risico is volgens de onderzoekers vooral aantrekkelijk voor jonge mannen en voor mensen die de afgelopen jaren lage zorgkosten hadden. Chronisch zieken kunnen echter beter niet kiezen voor een verhoging van het eigen risico.

De onderzoekers roepen op mensen beter te informeren over de keuze voor het vrijwillige eigen risico. Het wettelijk verplichte eigen risico stijgt volgend jaar naar 375 euro.