ItaliŽ publiceert geheime EU-brief

De Italiaanse overheid heeft een 'strikt vertrouwelijke' brief van eurocommissaris Jyrki Katainen op internet gezet. In de woensdag verstuurde brief eist Katainen opheldering van de Italianen over hun ontwerpbegroting voor volgend jaar, die niet aan de Europese begrotingsregels zou voldoen.

Katainen, nog tot 1 november de tijdelijke opvolger van 'begrotingstsaar' Olli Rehn, constateert een 'significante afwijking' van het pad dat Italië zou moeten volgen om op koers te blijven bij het reduceren van overheidstekort en staatsschuld. Hij wil opheldering van minister van financiën Pier Carlo Padoan, en dat uiterlijk vrijdag.

Alleen als Padoan tijdig reageert kan de Europese Commissie de Italiaanse argumenten meenemen bij het definitieve oordeel over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden, waarschuwt Katainen. Dat oordeel wordt eind deze maand verwacht. Behalve Italië dreigt ook Frankrijk niet aan de regels te voldoen.

Het Italiaanse ministerie van financiën laat weten op tijd met een reactie te zullen komen. Volgens Italië bevatten de plannen een 'tijdelijke afwijking' van het streven van Italië om het begrotingstekort terug te dringen.