Geen straf voor coffeeshophouder met te veel wiet

Een coffeeshophouder uit Hoofddorp die ruim honderd kilo wiet in huis had heeft daar van de rechtbank geen straf voor gekregen. De rechtbank in Amsterdam is niet meer van plan coffeeshops met een grotere handelsvoorraad dan is toegestaan te bestraffen, schrijft Het Parool donderdag.

Wettelijk gezien is een handelsvoorraad van maximaal vijfhonderd gram toegestaan. De Hoofddorpse coffeeshophouder werd daarom wel schuldig bevonden, maar niet bestraft. De rechtbank vindt namelijk dat hij zijn zaak op 'economisch verantwoorde wijze' exploiteerde.

In juli deed het gerechtshof in Den Haag een uitspraak in een soortgelijke zaak. Toen ging het om drie coffeeshops in Leiden en Lisse die te veel wiet in huis hadden. Omdat gemeente en politie de situatie in eerste instantie gedoogden, was volgens het hof sprake van 'onverwacht strafrechtelijk optreden'. Daarom werd het OM niet-ontvankelijk verklaard.

De rechtbank in Groningen besloot vorige week nog een stel uit Bierum niet te bestraffen voor jarenlange wietteelt, omdat ze dit op 'verantwoorde wijze' deden. Zo tapten ze de stroom niet illegaal af en betaalden ze belasting over hun inkomsten.