Oud-turnster Van de Leur: aangerand door coach

Voormalig topturnster Verona van de Leur stelt dat ze tijdens haar periode bij turnvereniging Pro Patria meerdere keren is aangerand door een assistent-trainer. Die beschuldigingen staan in haar biografie die volgende week verschijnt, waaruit de Telegraaf donderdag citeert.

"Deze meneer verrichtte tijdens de trainingen bepaalde lichamelijke handelingen bij mij waarvoor je in de normale maatschappij flink wat jaren in de cel zou worden geflikkerd", schrijft Van de Leur, die in 2002 werd uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. De inmiddels 28-jarige turnster wil de naam van de man niet noemen.

Van de Leur trainde tussen 1994 en 2003 bij Pro Patria in Zoetermeer. "Deze assistent-trainer kon doen en laten wat hij wilde, omdat alles zich binnen de muren van een turnzaal afspeelde, uit het zicht van alles en iedereen. We hadden geen tastbaar bewijs."

Ook haar oude coach Frank Louter krijgt ervan langs. "Hij was niet zo als de pedofiele ondercoach. Louter was meer van het omvergooien", aldus Van de Leur, die de machtsverhouding bedreigend vond. "Een psycholoog maakte later de vergelijking met meisjes in het loverboycircuit. Ik kon dat alleen maar beamen."