WHO: hopelijk ebolavaccin in januari

De Wereldgezondheidsorganisatie hoopt in januari te kunnen beginnen met het testen van een ebolavaccin in West-Afrika. Momenteel lopen er al een paar beperkte proeven en de verwachting is dat die in december bruikbare data opleveren, aldus de WHO dinsdag.

In diverse landen wordt momenteel klinisch onderzoek verricht naar verschillende experimentele vaccins. Een daarvan is ontwikkeld door de Amerikaanse overheid en het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline. Voor dit vaccin is een griepvirus dat in chimpansees voorkomt gecombineerd met een eiwit uit het ebolavirus. Het wordt getest in het Verenigd Koninkrijk en in Mali.

Het tweede potentiële vaccin is ontwikkeld door een instantie van de Canadese overheid en wordt op gezonde vrijwilligers getest op een Amerikaanse legerbasis. Als die tests succesvol blijken is het de bedoeling ze uit te breiden naar West-Afrika.

Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn de drie landen die het zwaarst zijn getroffen door ebola. Het virus heeft hier al aan zeker 4500 mensen het leven gekost.