CPB wil concretere aanbevelingen begrotingstsaar

De beleidsaanbevelingen van de Europese Commissie voor landen met een te hoog begrotingstekort kunnen beter in miljarden worden uitgedrukt. Hierdoor wordt het na afloop makkelijker te controleren of wel aan de eisen is voldaan. Dat is een van de dinsdag gepubliceerde aanbevelingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Nu worden de inspanningen van lidstaten beoordeeld door te kijken naar het structurele overheidstekort. Het feitelijke overheidstekort is hierbij geschoond van eenmalige posten en voor het effect van de conjunctuur. Het getal dat dan overblijft blijkt volgens de CPB-onderzoekers echter zeer onstabiel te zijn.

"Hierdoor kan de indicator van het structurele tekort beleidsmakers op het verkeerde been zetten." Wel degelijk behaalde bezuinigingen zijn namelijk niet altijd terug te vinden in de cijfers. Maar ook andersom, dat het net lijkt of een land wel snijdt maar dat in feit niet doet, kan voorkomen.

Het planbureau doet suggesties om de indicator te verbeteren, zodat die wel bruikbaarder wordt. Zolang dat niet het geval is, doet het CPB de aanbeveling aan de Europese Commissie om hier minder belang aan te hechten. Naast de concretere bezuinigingsdoelen, kan dat ook door bijvoorbeeld naar de structurele werkloosheid en de productie te kijken bij het geven van een rapportcijfer.