Maker iconische Guevara-foto's overleden

De maker van de iconische foto van een rokende Che Guevara is overleden. De Zwitser René Burri, die behalve met portretten van de communistische cultheld naam maakte met zwart-witfotos van Pablo Picasso en talloze andere kunstenaars, is 81 jaar oud geworden.

Burri was net 13 jaar oud toen hij met zijn vaders camera al een beroemde foto schoot van Winston Churchill, staand in een open auto tijdens een bezoek aan Zwitserland in 1946. Negen jaar later trad hij in dienst van het vermaarde fotoagentschap Magnum. In 1963 reisde hij naar Cuba, waar hij Che Guevara portretteerde. Burri's portret van een sigarenrokende, mijmerende Guevara was een van de foto's die de revolutionair onsterfelijk zouden maken.

Burri fotografeerde graag kunstenaars. Hij kreeg onder meer beeldhouwer Alberto Giacometti, architect Le Corbusier en schilder Pablo Picasso meermalen voor zijn camera. Ook zijn beelden van het verdeelde en het herenigde Berlijn gingen de wereld over.

''Hij was niet alleen een van de belangrijkste fotografen van na de oorlog, maar ook een van de vriendelijkste mensen met wie ik heb mogen kennismaken'', treurde Magnum-directeur Martin Parr. ''Zijn bijdrage aan Magnum en zijn ongeëvenaarde vermogen verhalen te vertellen en ons te vermaken zal onderdeel blijven van zijn enorme nalatenschap.''

Kanker werd Burri fataal. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.