Kerry: Koerden niet helpen zou onverantwoordelijk zijn

De Verenigde Staten hebben wapens en munitie aan de Koerden geleverd die in de Syrische grensstad Kobani tegen IS strijden, omdat het 'onverantwoordelijk' en 'moreel erg moeilijk' is om de Koerden niet te steunen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag gezegd.

De Amerikaanse regering begrijpt volgens Kerry de zorgen die Turkije heeft over het bewapenen van de Koerden. Ankara vreest namelijk dat de wapens terechtkomen bij strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Maar, zei Kerry, de situatie in Kobani is zo nijpend dat bevoorrading van de Koerdische strijders absoluut noodzakelijk was.

"Met groot respect wil ik onze Turkse bondgenoten zeggen dat we begrip hebben voor de achtergrond van hun verzet en het onze tegen terreurgroepen en uiteraard in het bijzonder de problemen die er zijn met betrekking tot de PKK", aldus Kerry. "Maar we hebben ons tot doel gesteld ISIL (IS, red.) uit te dunnen en te vernietigen en ISIL is in groten getale aanwezig in de plaats Kobani."

Volgens de minister zijn de Koerden moedig de strijd met IS aangegaan en moet het doel IS te vernietigen niet uit het oog worden verloren.