Politie breekt aanbesteding portofoons af

De politie last 'een pauze' in bij de aanbesteding van portofoons. Eerst wordt een onderzoek naar mogelijke fraude ingesteld. Ook de aanbesteding van blaastests moet opnieuw, maakt de politie maandag bekend.

Externe deskundigen moeten de aanbestedingsprocedure van veertigduizend portofoons onderzoeken, aldus de politie. Daaruit moet blijken of de aanbesteding opzettelijk is vervalst. De eisen die gesteld werden bij de aanbestedingsprocedure zouden naar een vooraf bepaalde producent zijn toegeschreven. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat een onderzoek moest plaatsvinden.

De aanbesteding voor blaastests is ook niet goed gegaan. In de gestelde eisen waaraan de tests moeten voldoen zijn 'inhoudelijke tegenstrijdigheden' geslopen, aldus de politie. Deze tegenstrijdigheden kwamen aan het licht bij de beoordeling van de inschrijvingen. "Hierdoor kan de aanbesteding nu niet worden gegund aan een van de inschrijvers."

Overigens heeft de politie wel genoeg blaastests over om controles in het verkeer uit te voeren. "Er zijn nog voldoende deugdelijke apparaten in de eenheden beschikbaar, zodat de continuïteit van alcoholcontroles is gegarandeerd", aldus de politie.

De politie komt vaker in het nieuws met mogelijk oneerlijke aanbestedingen. Vorige week werden vijf medewerkers geschorst nadat ze hadden gefraudeerd bij de aanbesteding van politieauto's. Ook bij de brandweer en Defensie zouden de eisen bij aanbestedingen zo zijn opgeschreven dat de keuze wel op een vooraf bepaalde leverancier moest vallen.