Ebolavrees groeit in de luchtvaart

Nederlandse piloten en stewardessen melden zich vaker ziek voor vluchten naar West-Afrika uit vrees voor ebola. Ze willen liever niet naar Lagos in Nigeria en Banjul in Gambia, waar KLM en Arkefly op vliegen, omdat ze bang zijn met de dodelijke ziekte besmet te raken, of na druk van hun families. Dat schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.

KLM en ArkeFly spreken in de krant tegen dat sprake is van paniek onder het personeel, maar volgens Annette Groeneveld van vakbond voor cabinepersoneel VNC loopt de spanning 'zienderogen' op. "Wij krijgen veel telefoontjes en maken ons zorgen over de veiligheid van onze bemanningen, hoe klein het risico van besmetting aan boord ook is."

Tot keiharde werkweigeringen is het nog niet gekomen. "Wij adviseren onze leden om tijdig contact op te nemen met hun chef om er samen uit te komen. Tot nu toe lijkt dat aardig te lukken, maar wij houden de vinger wel aan de pols", zegt Groeneveld.

Ook volgens KLM-piloot en voorzitter van pilotenbond VNV Steven Verhagen neemt de onrust toe. "Het is een zorgelijke ontwikkeling. Hoogste waakzaamheid is geboden. Ik ben zelf net terug uit Accra in Ghana en ook op die vluchten moeten we erg opletten op symptomen van zieke passagiers."