Lik op stuk voor tattoo- en piercingstudio's

Als een tattoo- of piercingstudio de hygiëne-eisen aan zijn laars lapt, krijgt de shop voortaan direct een boete. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) donderdag weten. De eerste boete bedraagt 525 euro en kan worden verdubbeld als na herinspectie blijkt dat er nog geen verbetering is.

De waakhond hoopt dat tatoeëerders en piercers door deze maatregel uit zichzelf hygiënischer gaan werken en niet pas na een schriftelijke waarschuwing.

De NVWA voerde in 2012 en 2013 meer dan tweehonderd onaangekondigde inspecties uit bij tattoo- en piercingshops. In 75 shops stuitten de inspecteurs op tekortkomingen, variërend van het ontbreken van de hygiënevoorschriften tot het gebruik van naalden en piercings waarvan niet kon worden aangetoond dat ze steriel waren. Na herinspecties waren bijna alle tekortkomingen verholpen.

De onaangekondigde hygiëne-inspecties zijn een aanvulling op de driejaarlijkse inspecties van de GGD die wel vooraf worden aangekondigd. De NVWA wil op deze manier controleren of tussen de bezoeken van de GGD-inspecteurs ook hygiënisch wordt gewerkt. Alle tatoeëerders en piercers moeten sinds 2007 in het bezit zijn van een vergunning die aantoont dat in de shop volgens de hygiënerichtlijnen van de NVWA wordt gewerkt.