Iran beraadt zich op atoomvoorstel VS

Iran heeft een Amerikaans voorstel in overweging genomen over het afbouwen van zijn mogelijkheden een kernwapen te bouwen in ruil voor behoud van het merendeel van zijn nucleaire infrastructuur. Dat hebben twee diplomaten bij het overleg donderdag tegen AP gezegd.

Op 24 november verstrijkt de deadline voor het sluiten van een akkoord over het Iraanse atoomprogramma. De Verenigde Staten eisen dat Iran het aantal van tienduizend verrijkingscentrifuges terugbrengt tot enkele honderden. De centrifuges kunnen gebruikt worden voor het produceren van reactorbrandstof, maar ook voor de productie van splijtstoffen voor kernwapens.

Iran weigert vooralsnog, maar schijnt welwillend tegenover een voorstel te staan om de tijd die het zou duren om een kernwapen te vervaardigen te verlengen. Een mogelijkheid is dat Iran meer centrifuges mag behouden, maar in ruil daarvoor zijn voorraad laagverrijkt uranium afbouwt. Hoewel hier aanvankelijk veel weerstand tegen was, zou Iran nu met Moskou de mogelijkheid hebben besproken uranium naar dat land te verschepen, waar het zal worden opgeslagen.