Nederland telt iets minder spookburgers

Het aantal spookburgers in Nederland is gedaald. Het afgelopen jaar daalde het aantal mensen dat nergens geregistreerd staat met achtduizend tot 443.068. De daling is onder meer het resultaat van adresonderzoeken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren steeg het aantal spookburgers, burgers die nergens geregistreerd staan en het stempel 'vertrokken, onbekend waarheen' krijgen, jaarlijks met zo'n 25 duizend. Spookburgers ontstaan wanneer iemand naar het buitenland verhuist, maar daar geen melding van maakt. De constructie is ook populair onder mensen die de belasting willen omzeilen.

Mede door gerichte huisbezoeken heeft de overheid die trend nu voor het eerst kunnen keren. Het kabinet maakte hiervoor in 2013 anderhalf miljoen euro extra vrij. Alleen al in juli werden ruim veertienduizend adresonderzoeken ingesteld, veertig procent meer dan een jaar eerder.

"Op de onderzochte adressen bleek er in bijna een derde van de gevallen inderdaad een verschil te zijn tussen de ingeschreven personen en de personen die daar feitelijk wonen", schrijft Plasterk. Zijn ministerie heeft inmiddels op basis van de huisbezoeken zogenoemde 'risicoprofielen' opgesteld. die zijn gedeeld met alle gemeenten.