Bezorgdheid op Wall Street leidt tot rode cijfers

Wall Street is woensdag lager gesloten nadat tegenvallende Amerikaanse macrocijfers zorgen over een stagnerende mondiale economie aanwakkerden. De Dow Jones index verloor 173 punten (1,1 procent) en kwam uit op 16.141,74 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot 0,8 procent lager op 1.862,49 punten, terwijl de Nasdaq 0,3 procent daalde tot 4.215,32 punten. Daarmee waren de verliezen beduidend lager dan die halverwege de handelsdag werden opgetekend.

De Empire State Index daalde naar 6,2 punten in oktober, terwijl een maand eerder nog het hoogste niveau in jaren werd gemeten op 27,5 punten. Verder bood het Beige Book van de Federal Reserve weinig houvast aan beleggers. De Amerikaanse economie groeide, net als in de vorige editie van het Beige Book, in een bescheiden tot gematigd tempo.

Bank of America, dat 4,6 procent verloor, zag de nettowinst het afgelopen kwartaal fors dalen als gevolg van een kostbare schikking voor rommelhypotheken. De schikking met onder meer Justitie en diverse staten drukte in het derde kwartaal met maar liefst 5,3 miljard dollar voor belastingen op de resultaten van de Bank of America, waardoor de bank onder de streep een nettowinst van 168 miljoen dollar overhield.

BlackRock profiteerde afgelopen kwartaal van een dubbelcijferige kapitaalinstroom en zag het beheerd vermogen stijgen tot meer dan 4,5 biljoen dollar. De nettowinst steeg daarbij met meer dan een kwart tot 917 miljoen dollar. Het aandeel sloot 1,2 procent hoger.

Hewlett Packard herhaalde nog maar eens in de boekjaren 2014 en 2015 tenminste vijftig procent van de vrije kasstroom te willen laten terugvloeien naar aandeelhouders in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Daarbij bevestigde HP de winstverwachting voor dit jaar en volgend jaar. Hiermee sloot HP 1,8 procent hoger.

Verder startte UBS met het volgen van Alibaba met een koopaanbeveling en een koersdoel van honderd dollar. Ondanks de stevige koersstijging voor Alibaba sinds de beursgang van 19 september, zien de analisten van UBS nog voldoende opwaarts potentieel. Beleggers zetten het aandeel 1,6 procent lager.

Intel leverde 2,7 procent in nadat het dinsdag nabeurs kwartaalresultaten bekend maakte in lijn met de verwachtingen. Dit leverde een recordomzet op, die naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar verder stijgt. Nabeurs volgen nog de cijfers van onder meer eBay en Netflix.