Amnesty: Iraakse sjiieten vallen soennieten aan

Sjiitische milities hebben in Irak 'tientallen' soennitische burgers ontvoerd en om het leven gebracht uit wraak voor de opmars en slachtpartijen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat dinsdag verscheen. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de moorden gesteund door de Iraakse regering.

Leden van de sjiitische strijdgroepen dragen militaire uniformen, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze opereren buiten de wet en niemand controleert waar zij zich mee bezig houden. Tienduizenden Irakezen werken voor de milities, die straffeloos hun misdaden kunnen begaan.

Amnesty baseert zijn bevindingen op gesprekken met familieleden van slachtoffers en overlevenden van de ontvoeringen. Het leeuwendeel van het 'werk' zou worden uitgevoerd door vier vooraanstaande milities: Asaib Ahl al-Haq, de Badr-Brigades, het Leger van de Mahdi en Ketaeb Hizbollah.

Het verslag van Amnesty toont eens te meer hoe complex het conflict in Irak is. Het soennitische IS rukte in juni op vanuit Syrië, veroverde grote delen van Irak en riep hier een kalifaat uit. De opmars volgde op een lange periode van onvrede van de soennitische Iraakse bevolking met de sjiitische regering van de toenmalige premier Nouri al-Maliki. Laatstgenoemde blonk uit in het benoemen van sjiitische geloofsgenoten op alle belangrijke politieke posten en het uitsluiten van de soennitische minderheid.

De veroveringstocht van IS en het geweld dat de terreurbeweging pleegde had dan ook veel sektarische trekken. De strijdgroep richtte slachtingen aan onder talloze religieuze groeperingen die op hun pad kwamen en niet hun strikte interpretatie van de islam onderschreven. Het geweld zorgde er ook voor dat elders in de regio sektarische conflicten oplaaiden.

Amnesty heeft geen goed woord over voor de Iraakse regering. Volgens de organisatie doet Bagdad niet alleen niet haar best om de wreedheden te voorkomen en haar burgers te beschermen; zij zou het geweld zelfs oogluikend toestaan en steunen. Nog altijd is het lot van veel Iraakse gijzelaars ongewis. Hoeveel mensen precies bij het geweld zijn omgekomen is eveneens onbekend.