Politie schorst inkopers in aanbestedingszaak

Vijf politiemedewerkers die zich bezighielden met de omstreden aanbesteding van politieauto's zijn geschorst. Een van hen, de directeur facilitair management, was lid van de staf van de korpsleiding, meldt de politie dinsdag.

Verder gaat het om een medewerker van de politie Amsterdam en drie medewerkers van het Politiedienstencentrum. Korpschef Gerard Bouman heeft besloten tot de schorsing nadat 'nieuwe informatie' naar boven kwam. Drie van hen werden eerder al ontheven van hun taken op het gebied van inkoop.

Naar de omstreden aanschaf van nieuwe politievoertuigen in 2010 loopt een onderzoek van de Rijksrecherche. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef vorige maand al aan de Tweede Kamer dat justitie in dit onderzoek meerdere politiemensen in beeld heeft. Opstelten kondigde verder aan dat een nieuwe aanbesteding voor politievoertuigen wordt gehouden. De minister gaf aan 'het zonder meer in stand houden van contracten die zijn voortgekomen uit een aanbesteding waaraan de schijn van integriteitsschending kleeft, niet houdbaar' te vinden.

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek hadden geuit op de aanbestedingsprocedure. Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagenimporteur PON uit Amersfoort.

De minister gaf verder aan dat bij het Openbaar Ministerie ook aangiften zijn binnengekomen over andere aanbestedingen van de politie waaraan een luchtje zou zitten. Zo meldde De Telegraaf onlangs dat integriteits- en aanbestedingsregels zouden zijn overtreden bij de miljoenenorders voor de aanschaf van alcoholtesters en portofoons.