VN-chef boos op Israël om nederzettingen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft maandag felle kritiek geleverd op het Israëlische nederzettingenbeleid. De VN-chef riep in Jeruzalem de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op 'leiderschap' te tonen en compromissen te sluiten om vrede met de Palestijnen te bereiken.

De Israëlische regering bouwt al langere tijd joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied. Vrijwel de hele internationale gemeenschap bestempelt het beleid als illegaal, de Verenigde Staten incluis. Ban noemde de jongste Israëlische bouwplannen om 2500 woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen 'een duidelijke schending van het internationaal recht'.

"Dit zendt niet de juiste signalen uit en ik roep de regering van Israël op deze activiteiten te staken", zei Ban. "De status quo is onhoudbaar. Het is duidelijk dat beide partijen moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel en bereidheid moeten tonen om lastige maar noodzakelijke compromissen te sluiten."

Israël maakte de goedkeuring van de nieuwe plannen twee weken geleden bekend. Met het project in Givat Hamatos zou een strook van joodse gebieden voltooid worden die Jeruzalem van het nabijgelegen Bethlehem scheidt. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.