Geen babypijltjes meer bij oud en nieuw

Babypijltjes worden dit jaar niet meer verkocht. Het goedkope vuurwerk is te gevaarlijk en daarom heeft de vuurwerkbranche besloten de pijltjes tot de jaarwisseling niet meer te verkopen, meldt het AD maandag.

Een babypijltje is net als bijvoorbeeld een sterretje vuurwerk dat in de hand kan worden afgeschoten. Maar waar een sterretje uitbrandt, schiet een babypijltje een aantal meter de lucht in. Bovendien zijn de pijltjes 'spotgoedkoop'. Voor nog geen twee euro zijn 144 pijltjes te krijgen.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, vindt de pijltjes veel te gevaarlijk en heeft besloten de pijltjes te boycotten. 'We willen een voorbeeld stellen voor de branche", zegt vuurwerkverkoper Frits Broks, een van de initiatiefnemers, in het AD. "Het is legaal vuurwerk maar er gebeuren te veel ongelukken mee. Je moet ze in de grond steken, maar veel jongelui schieten hele bossen vanuit hun hand waardoor ze alle kanten opvliegen."

De politie is blij met de maatregel."Het lijkt relatief onschuldig vuurwerk, maar de jeugd breekt vaak de stokjes om ze beter te laten vliegen en schiet ze dan uit de hand weg, waardoor veel oogletsel ontstaat", zegt vuurwerkcoördinator van de Rotterdamse politie Johan van der Lee.

Uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat ongeveer 250 mensen elk jaar oogletsel oplopen door vuurwerk.