VS willen duidelijkheid Turkije over Syrische oppositie

De Verenigde Staten willen van Turkije weten in hoeverre het land bereid is gematigde oppositiestrijders in Syrië te trainen en te bewapenen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel vrijdagavond gezegd.

Turkije heeft eerder steun toegezegd aan de plannen om de Syrische oppositie te trainen, maar de VS weten nog altijd niet of Ankara bereid is om oppositiestrijders in eigen land te trainen. Hagel wil dat Turkije duidelijkheid schept. Saudi-Arabië heeft eerder toegezegd om op zijn grondgebied strijders te trainen.

Volgende week reist een delegatie naar Turkije om overleg te voeren. "De bijzonderheden die horen bij het trainen en uitrusten van de oppositiestrijders - locaties, bijdrages, trainers - zijn onderdeel van de conversatie", zei Hagel. "Een deel van het gesprek zal gaan over de vraag hoe ver Turkije bereid is te gaan. Een van de vragen is zeker of ze trainingslocaties willen bieden."

In Syrië levert de regering van president Bashar Assad nog altijd slag met strijders van de oppositie. De burgeroorlog in het land wordt echter overschaduwd door de opmars van terreurorganisatie Islamitische Staat die in recordtempo een enorm stuk land in Syrië en Irak wist te veroveren. De afgelopen dagen wordt vooral gestreden om de Syrische stad Kobani, die vlakbij Turkije ligt.

De VS hebben eerder al aangedrongen op meer inzet van Turkije in de strijd tegen de extremisten. Ankara twijfelt echter en wil dat eerst een bufferzone wordt ingesteld in het grensgebied tussen Syrië en Irak. Hagel heeft al gezegd dat een dergelijke bufferzone op dit moment niet op de agenda staat.