Van Gogh Museum gaat experts verhuren

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat zijn experts verhuren. Andere musea, bedrijven of particuliere kunstverzamelaars kunnen de medewerkers inhuren voor advies over bijvoorbeeld kunstrestauratie, klimaatbeheersing en onderwijs, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De adviesdienst, onder de noemer Van Gogh Museum Consultancy, valt niet overal in goede aarde. "Het past niet bij de museumcultuur. Daar draait het om de gunfactor: ik help jou, jij helpt mij", zegt directeur van het Haags gemeentemuseum Benno Tempel in de krant. Als een museum een kunstverzamelaar helpt, krijgt het bijvoorbeeld een kunstwerk als dank. Door geld te vragen voor diensten zou een goede reputatie kapot kunnen worden gemaakt.

Het Van Gogh Museum heeft de adviesdienst vooralsnog voor een jaar opgericht. Er zou wereldwijd vraag zijn naar zijn kennis op het gebied van management, educatie, restauratie en klimaatbeheersing. Door deze kennis te verkopen wil het museum minder afhankelijk worden van entreegelden.

Ook het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen wil zijn kennis verhuren. In een nog te bouwen collectiegebouw wil het museum onder meer restauraties aanbieden aan particuliere verzamelaars.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap juicht de initiatieven toe, maar waarschuwt dat de zakelijke activiteiten de museale taken niet in de weg mogen zitten. "Daarvoor krijgt het museum subsidie", legt een woordvoerder in de krant uit. Algemeen secretaris van de Raad voor Cultuur Jeroen Bartelse wijst erop dat het vermarkten van kennis niet nieuw is. "Je ziet dat al langer bij andere instellingen die overheidsgeld krijgen, zoals universiteiten en hogescholen."