Van Gerwen ontsnapt tegen King, Wade verslaat Taylor

Op vrijdagavond werden de kwartfinales gespeeld van de World Grand Prix. Darter Michael van Gerwen sloot de avond af tegen Mervyn King en zo speelde James Wade tegen Phil Taylor. 

De avond begon met een wedstrijd tussen Stephen Bunting en Richie Burnett. De 29-jarige Bunting versloeg The Prince of Wales met 3-1. Bunting pakte de de eerste set eenvoudig met 3-0 en won ook de eerste twee legs van set twee. Burnett kon zich herstellen en pakte de tweede set met 1-3. De derde set mocht Bunting beginnen maar moest toekijken hoe Burnett steeds beter in zijn vel komt te zitten en een break forceerde in het begin van de set. The Bullet wist echter terug te breaken en daarmee de set te redden.

Ook in set vier bood Burnett goed tegenstand, maar moest toch toelaten dat de set met 3-2, en daarmee de partij, naar Bunting ging. De tweede partij ging tussen Gary Anderson en Kevin Painter. Het leek voor Anderson een makkelijke wedstrijd te worden. Hij won de eerste twee sets met 3-0 en 3-2. In de derde set viel Anderson stil en zo kon Painter met 1-3 de derde set pakken. De Schot laat zich ook in de vierde set de kaas van het brood eten en moest toekijken hoe The Artist op gelijke hoogte kon komen. In de laatste set is het toch Anderson die toeslaat en de vijfde set met 3-1 wist te winnen. 

Wade heeft geschiedenis geschreven. Hij wist voor de eerste keer op het podium van Taylor te winnen, het werd 3-1. Op 1-2 in de eerste set kreeg Taylor de kans om de set te pakken, maar verzuimde om 108 uit te gooien. The Machine profiteerde en pakte even later de eerste set. Ook de tweede set ging met 3-2 naar Wade. De derde set ging tot 2-2 opnieuw gelijk op. Wade had moeite om de openingsdubbel te vinden en daardoor kon Taylor er een vierde set uitslepen. In de vierde set kon Wade direct break plaatsne en met finishes van 108 en 101 won hij alsog de partij. 

De laatste partij ging tussen Van Gerwen en King. Het was de Engelsman die aan de partij mocht beginnen. Beide spelers hielden hun legs en King won de eerste set met 3-2. In de tweede set was het King die direct wist te breaken, Van Gerwen brak echter terug en kwam van 2-0 achter terug om met 3-2 de set te pakken. 

Op 2-2 in de derde set kon Van Gerwen de openingsdubbel niet vinden. King kon profiteren en pakte daarmee derde ook de derde set. Van Gerwen schakelde in de vierde set een tandje bij en pakte de set met 3-0. Het werd 2-2 in de vijfde set en een beslissende leg is nodig om te bepalen wie er naar de halve finale mocht. King liet het in de laatste leg liggen en Van Gerwen maakte het af. De beslissende leg is voor de wereldkampioen en staat zaterdag in de halve finale tegen Stephen Bunting. De andere halve finale gaat tussen James Wade en Gary Anderson.