Egypte arresteert nog eens 40 Moslimbroeders

De Egyptische politie heeft nog eens veertig aanhangers van de Moslimbroederschap opgepakt. De medestanders van de afgezette president Mohammed Morsi demonstreerden na het vrijdaggebed in Caïro en Alexandrië tegen de machtsgreep door het leger.

De betogers scandeerden beledigende leuzen over de politie en de strijdkrachten, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. Ook versperden ze het verkeer in Alexandrië, de tweede stad van het land, de weg na afloop van het vrijdaggebed. De arrestanten hadden volgens de politie 'opruiende pamfletten', vuurwerk, digitale camera's en een laptop op zak. Bij het fouilleren van demonstranten in Gizeh, de zusterstad van Caïro, zouden agenten hagelpatronen en een mes hebben aangetroffen.

De inmiddels verboden Moslimbroederschap en andere aanhangers van Morsi houden her en der nog geregeld kleine betogingen. Ze trotseren daarbij de campagne die de autoriteiten na de afzetting van de president zijn gestart om protesten de kop in te drukken. De rellen die daaruit voortvloeiden hebben al ruim duizend levens geëist. Duizenden anderen zijn aangehouden en achter de tralies beland.