Rutte nog altijd woest om situatie crashsite MH17

Premier Mark Rutte (VVD) is nog altijd 'woest' dat Nederlandse onderzoekers nooit 'fatsoenlijk' toegang hebben gekregen tot de plek in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 deze zomer in neerstortte. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag.

"We hebben nog steeds niet de kans gekregen daar zelf fatsoenlijk onderzoek te doen. Ik neem daarom niets terug van mijn woorden", zei Rutte, verwijzend naar zijn eigen woorden, daags na de ramp. Hij noemde het gedrag van pro-Russische separatisten toen 'ronduit walgelijk'. Op dit moment is de situatie op de crashsite nog altijd onveilig. "Daar zijn 298 mensen omgekomen die daar helemaal niets mee te maken hadden."

Hoewel de kans groot is dat onderzoekers vanwege de onveilige situatie pas na de winter terug kunnen keren, houdt Rutte de wens op korte termijn terug te keren naar het rampgebied om de resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen veilig te stellen. Hoop lijkt Rutte te putten uit het feit dat de winter dit jaar laat zijn intrede doet in Oekraïne.

Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft het kabinet het lokale agentschap voor rampenbestrijding in Donetsk, de SES, opdracht gegeven aan de slag te gaan in het rampgebied. "De SES kan daar wel werk doen. Daarom hebben we hen nu gevraagd om in ieder geval persoonlijke bezittingen terug te brengen."