'Ook bestaande alcoholsloten moeten van tafel'

Bestuurders die al een alcoholslot in hun auto hebben moeten daar voorlopig vanaf. Dat is volgens advocatenkantoor Anker en Anker het logische gevolg van de aankondiging om voorlopig geen nieuwe alcoholsloten op te leggen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vindt het niet verantwoord nieuwe alcoholsloten op te leggen, kondigde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag aan. Aanleiding zijn kritische vragen van de Raad van State over de maatregel.

"Als echter door het CBR getwijfeld wordt aan de betrouwbaarheid of effecten van het alcoholslot en het om die reden niet verantwoord is om door te gaan met het opleggen van het alcoholslot, geldt dat in onze visie ook voor reeds geplaatste alcoholsloten", stelt het advocatenkantoor nu. Anker en Anker staat meerdere mensen bij die een alcoholslot in hun auto hebben gekregen.

Het gerechtshof in Den Haag gaf justitie vorige maand in drie gevallen een tik op de vingers in zaken waarin automobilisten werden vervolgd voor rijden onder invloed. De rechters vonden het niet kunnen dat de drie bestuurders werden vervolgd terwijl ze ook al een alcoholslot hadden gekregen.

Het alcoholslot valt wettelijk gezien niet onder het strafrecht, maar onder het bestuursrecht. Het alcoholslot is volgens het hof echter zo ingrijpend dat het als een straf moet worden gezien. Iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie is tegen die uitspraak in cassatie gegaan.