Binnenhof moet flink worden verbouwd

Het Binnenhof in Den Haag heeft 'dringend' groot onderhoud nodig. De Eerste Kamer, het Torentje en de Raad van State lopen 'risico's'. Ambtenaren en ministers worden gedwongen als gevolg van de renovatie in een tijdelijk onderkomen te werken, meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) vrijdag.

In de oude gebouwen van het Binnenhof moeten alle leidingen voor 2018 worden vervangen. Ook de brandveiligheid moet beter en op veel plekken is nog geen dubbel glas geplaatst. Met name de situatie rond de Ridderzaal is 'nijpend', meldt de Telegraaf. De Trêvezaal, waar de wekelijkse ministerraad plaatsheeft, moet regelmatig 'met noodstroom worden verlicht'.

De Tweede Kamer moet ook worden opgeknapt, maar de oude gebouwen krijgen voorrang, zegt Rijkswaterstaat. Het Torentje stamt uit de veertiende eeuw. Volgend jaar zomer moet een plan voor de renovatie zijn gemaakt. Het is niet bekend wat de operatie gaat kosten. De renovatie begint niet eerder dan 2018, aldus het RVB.

Sinds 1992 is aan het Binnenhof alleen klein onderhoud gepleegd. Verder uitstel is onmogelijk, zegt oud-minister Liesbeth Spies, die de operatie aanstuurt, in een brief aan minister voor de Rijksdienst Stef Blok (VVD).

De ambtenaren en ministers zullen ten tijde van de verbouwing moeten verhuizen. Verschillende bronnen zeggen tegen het AD dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg een mogelijk onderkomen voor de Eerste Kamer is. Handtekeningen zijn nog niet gezet. Ook naar het Johan de Witt-huis aan de Kneuterdijk is gekeken.