Botsingen tussen politie en betogers op Tempelberg

Bij botsingen tussen demonstranten en de politie zijn op de Tempelberg in Jeruzalem drie politieagenten lichtgewond geraakt. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt.

Volgens de politie begonnen tientallen gemaskerde Palestijnen met stenen en vuurwerk te gooien naar de agenten toen de Tempelberg 's ochtends open ging voor gebed. Of er Palestijnse slachtoffers zijn is nog niet duidelijk. Toen de politie achter de betogers aanging trokken die zich terug in de Al-Aqsa-moskee, waarna ze doorgingen met het bekogelen van de agenten. Ze gooiden ten minste een molotovcoktail, maar die vloog niet in brand, aldus een woordvoerster.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf Israël de schuld van de spanningen op de Tempelberg. "De Israëlische aanvallen op de Al-Aqsa-moskee, geleid door kolonisten en extremisten, (...) zijn de laatste tijd uitgebreid en heviger geworden", aldus Abbas. Het Israëlische ministerie van toerisme besloot eerder deze week de toegang tot de Tempelberg uit te breiden. Dit tot groot ongenoegen van de Palestijnen, die boos zijn dat ze niet zijn betrokken bij de beslissing.

De berg is de heiligste plek voor joden en de op twee na heiligste plek voor moslims. Er zijn geregeld gevechten en opstootjes.