'Politie huurt te veel extern personeel in'

De politie geeft dit jaar meer uit aan extern personeel dan geraamd. De kosten voor de inhuur van deskundigen komen uit op 155 miljoen, 43 miljoen meer dan de bedoeling was. De politie heeft veel externe deskundigen nodig vanwege de reorganisatie, stelt de politie woensdag in een verklaring.

Zo worden tijdelijke ICT'ers ingehuurd die de systemen aan de nieuwe politieorganisatie aanpassen. Ook zijn gespecialiseerde juristen nodig om bijvoorbeeld bezwaarschriften af te handelen.

De politievakbonden hebben veel kritiek op de inhuur omdat het personeelsbestand tegelijkertijd met duizenden banen krimpt vanwege een bezuiniging, meldt de NOS. Ze wijzen erop dat er om dezelfde reden vaak overuren niet worden uitbetaald. Ook zou er te weinig geld naar recherchecapaciteit gaan.

De politie belooft dat als de reorganisatie erop zit, er weer veel minder externe krachten nodig zijn. "Want na afronding van de reorganisatie heeft de politie natuurlijk minder externe inhuur nodig en kunnen eigen mensen de nieuwe functies bezetten", aldus een woordvoerder.

De zegsman wijst er voorts op dat de inhuur van externen door de politie 'ruimschoots' binnen de norm van tien procent valt die de rijksoverheid hanteert.