Dautzenberg en Stapel weg bij Fontys

Anton Dautzenberg en Diederik Stapel verlaten de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Dautzenberg omdat hij is ontslagen, Stapel uit solidariteit met zijn collega. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Schrijver, econoom en neerlandicus Dautzenberg werkte sinds begin vorige maand aan de onderwijsinstelling, onder meer als scriptiebegeleider. Stapel begon ook op 1 september bij Fontys en gaf twee uur per week les. Ze waren in dienst van de Academy for Creative Industries.

"Dautzenberg heeft te horen gekregen dat hij te controversieel is", zegt Diederik Stapel tegen de krant. De schrijver zelf is te aangeslagen om te reageren. Een woordvoerder van Fontys bevestigt de contractbeëindiging tegenover NRC.

Dautzenberg en Stapel zijn geen onbekenden van elkaar. Ze verzorgen samen voorstellingen en hebben het boek De Fictiefabriek geschreven. Beide mannen zijn al eens in opspraak geraakt. Dautzenberg toen hij in 2012 lid werd van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn. Stapel omdat hij als hoogleraar psychologie in Tilburg had gefraudeerd met onderzoeksgegevens.