Werkstraf voor ontuchtige hulpverlener

Een 52-jarige man uit Westervoort is wegens ontuchtige handelingen met een cliënt veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur. Ook heeft de rechtbank in Arnhem hem woensdag een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar opgelegd met een proeftijd van vijf jaar. De rechters achtten bewezen dat de hulpverlener bijna vier jaar lang seksuele handelingen heeft verricht bij een mannelijke cliënt.

Het slachtoffer was voor zijn lichamelijke verzorging volledig aangewezen op de man. De rechters spraken dan ook van een 'ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit'. Daarom krijgt de vijftiger naast een werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, die een halfjaar cel en een halfjaar voorwaardelijk had geëist, omdat de man nog nooit eerder in aanraking is geweest met politie of justitie.

Ook is het 'merendeel' van de handelingen volgens de rechters beperkt gebleven tot het zoenen op de wang of mond. Maar omdat de man gebrek aan inzicht in zichzelf en in de manier waarop hij heeft gehandeld vertoont, krijgt hij wel een voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd opgelegd. De rechters vinden dat ook terecht omdat de man nog altijd hulpverlenende taken uitoefent als vrijwilliger in de bejaardenzorg.

De man krijgt gedurende zijn proeftijd een meldplicht opgelegd en hij moet zich laten behandelen. De rechtbank zag geen aanleiding voor het opleggen van een door de officier van justitie voorgesteld straat- en contactverbod.