'Alberto Stegeman smokkelt wapen rechtbank in'

SBS6-journalist Alberto Stegeman zegt dat het hem gelukt is met nepwapens de rechtbank van Utrecht binnen te komen. Hij wilde duidelijk maken dat de beveiliging van een rechtbank ernstig tekortschiet. Zondag laat de misdaadverslaggever zijn bevindingen zien in Undercover in Nederland, meldt SBS6.

Volgens Stegeman is de aangescherpte beveiliging in rechtbanken eenvoudig te omzeilen. Ondanks identificatieplicht, scanners en beveiligers kunnen wildvreemden de rechtbank helemaal uitkammen. "De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien", aldus Stegeman.

"Ik had wapens of zelfs explosieven kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker achter de strenge beveiliging", aldus Stegeman. "Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig."

Het probleem is volgens Stegeman de administratie achter de zogeheten Rijkspas. Deze pas wordt als toegangspas of identificatiemiddel gebruikt door iedereen bij de overheid. Stegeman vraagt zich af wat de pas waard is als de administratie 'zo slordig is en structureel faalt'. "Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat."