Staking kost Air France-KLM tot half miljard

De staking door het Franse pilotenkorps zal de brutowinst (ebitda) van Air France-KLM dit jaar met maximaal 500 miljoen euro drukken. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep woensdag bekend. Begin juli voorspelde het bedrijf nog een brutowinst tussen de 2,2 en 2,3 miljard euro.

Een flink deel van de piloten van Air France legde afgelopen maand 2 weken het werk neer uit protest tegen nieuwe bezuinigingsplannen. Daardoor kwam grofweg de helft van de vluchten in die periode te vervallen.

De staking drukt de operationele winst in het derde kwartaal met 320 tot 350 miljoen euro. In dat bedrag zijn gederfde inkomsten meegerekend, gecorrigeerd voor de lagere uitgaven aan bijvoorbeeld brandstof, plus alle extra kosten die Air France heeft moeten maken. "Wij hebben bijvoorbeeld passagiers moeten onderbrengen bij concurrerende maatschappijen", zei financieel directeur Pierre-François Riolacci in een toelichting. "De kosten daarvan zijn ook meegewogen."

Daarnaast krijgt Air France de komende tijd waarschijnlijk te maken met minder volle vliegtuigen, doordat de boekingen voor de maanden oktober tot en met januari achterlopen. "Wij zullen deels een inhaalslag maken", zei Riolacci. "Maar in welke mate is moeilijk te voorspellen."

Daarbij houdt de luchtvaartmaatschappij er ook rekening mee dat zij de prijzen zal moeten verlagen om verloren klanten terug aan boord te krijgen. De exacte kosten laten zich evenwel moeilijk inschatten, omdat de verkopen ook los van de staking al onder druk stonden. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op aannames, zei Riolacci.

Op de stand van zaken in de onderhandelingen met de Franse bonden, wilde Riolacci niet ingaan. Wel zei hij dat Air France voorlopig geen rekening houdt met nieuwe acties. "We hebben geen aanwijzingen dat die op stapel staan."

Door de staking bij Air France lag het totale passagiersvervoer van Air France-KLM in september bijna 16 procent lager dan een jaar eerder. Bij KLM was sprake van groei, zei Riolacci, zonder precieze cijfers te geven. De cijfers van de Nederlandse tak wijzen wel op onverminderd lastige marktomstandigheden, zei de bestuurder.