James passeert Woods als 'duurste merk'

Basketballer LeBron James is van alle sporters het meest waard. Dat heeft het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes becijferd. Het merk 'LeBron James' is in 2014 37 miljoen dollar waard, ruim 29 miljoen euro, en dat is tien miljoen dollar meer dan vorig jaar. Hij haalt daarmee Tiger Woods in. De marktwaarde van de golfer zakte van 46 naar 36 miljoen dollar.

Ook Roger Federer ziet James langszij komen. De naam van de Zwitserse tennisser was in 2013 nog 46 miljoen dollar waard, maar dit jaar slechts 32 miljoen dollar. Cristiano Ronaldo is op de zevende plaats de waardevolste voetballer. Daarmee staat hij één plaats achter atleet Usain Bolt. Lionel Messi is de nummer negen.

New York Yankees is bij de sportploegen het waardevolste sportmerk. De honkbalploeg is 521 miljoen dollar waard of 411,5 miljoen euro. Real Madrid staat tweede met een waarde van 484 miljoen dollar, voor Barcelona met 438 miljoen dollar. Manchester United en Bayern München zijn de enige twee andere niet Amerikaanse sportteams in de top tien.

Het waardevolste sportevenement is volgens Forbes de Super Bowl met een waarde van een half miljard dollar. De Olympische Zomerspelen staan op ruime afstand tweede, de Olympische Winterspelen staan derde. Het WK voetbal is vierde op de Forbes-lijst met een merkwaarde van 170 miljoen dollar. De Champions League is met een waarde van 139 miljoen dollar zesde.

Nike is het sportbedrijf met de grootste waarde. Het Amerikaanse sportmerk is volgens Forbes negentien miljard dollar waard. Dat is vijftien miljard euro. De Amerikaanse sportzender ESPN volgt met een waarde van 16,5 miljard dollar. Adidas staat derde met een waarde van slechts 5,8 miljard dollar.